Home / MaxFri

MaxFri


Max Fri


Anne Holten Kvistad, Ingri Støversten, Tina Neergaard, Randi Lien Hæhre og Thomas Bæra

 

Vi har i denne oppgaven valgt å vurdere, analysere og utforske nettstedet Max fri http://max123.cappelen.no/maxFri/main.asp. Max fri er en forenklet versjon av Max 123. Elevene velger blant 20 emner og tre vanskelighetsgrader. Hvert oppgavesett inneholder 10 oppgaver som trekkes tilfeldig fra basen. Siden har støtte fra Utdanningsdirektoratet.

 

Inngangsterskel: Fra startsiden er det lett å komme i gang. Siden har en oversiktlig meny hvor de forskjellige emnene har tilhørende figurer. Dette gjør det lett å se hva man skal velge og det gjør at læreren kan gi korte instrukser. For eksempel kan læreren si ”Velg divisjon og jobb med oppgavene der”. Valg av vanskelighetsgrad kommer opp så fort elevene har valgt emne.


(eller trykk her: YouTube

 

Avgrensning: Nettstedet inneholder kun oppgaver for elever og er ikke rettet mot foreldre og lærere. Oppgavene er ment som øvelsesoppgaver og man må ha lært seg emnene før man begynner. Nettstedet inneholder ingen løsningsforslag, man kan kun få riktig/galt svar. Det er en mulighet for lærer og foreldre å følge elevens innsats ved at eleven har mulighet til å lage en rapport over hva han/hun har gjort. Dette gjøres lett ved å trykke på ikonet med blankt ark på siden de befinner seg i oppgavene.

Eller klikk her.

Emner: Nettstedet Max fri inneholder oppgaver ment for elever fra 1. – 4. trinn. Personlig mener vi at nettstedet kan brukes på eldre elever som har svak kunnskap i faget matematikk. Det kan også brukes som repetisjon for elever på høyere trinn, og for elever som lærer best ved bruk av multimodale hjelpemidler.

De matematiske temaene nettstedet inneholder er tall, funksjoner, regnearter, geometri, statistikk og måling. Hvert av disse har underemner og samlet dekker dette alt elevene skal gjennomgå, ifølge Kunnskapsløftet, i løpet av de fire første årene på barneskolen. 

”Filosofi”: Slik vi oppfatter det er nettstedet ment som en måte elevene kan repetere, drille og pugge det de har lært. Som sagt må elevene har lært om emnet på forhånd, før de jobber med oppgavene her. Skal nettstedet sees i lys av en læringsteori mener vi det er en blanding av flere læringsteorier. Nettstedet er behavioristisk fordi rett svar gir belønning i form av poeng, som igjen blir en motivasjonsfaktor. Samtidig ser vi trekk fra kognitiv konstruktivisme, ved at nettstedet oppfordrer elevene til selv å utforske hvordan de kommer frem til rett svar.

Vanskegrad: Elevene kan selv velge vanskegrad på hvert enkelt emne. Etter de har valgt tema må de velge mellom lett, middels eller vanskelig før de kan gå videre til oppgavene.

Kommunikasjon: Nettstedet er visuelt stimulerende fordi det har gode visuelle konkreter, stor skrift og sidene har få forstyrrende elementer. I tillegg blir oppgavene lest opp av en forteller noe som gjør det lettere for elever med lesevansker å få med seg oppgaven.

Rett og galt svar er tydeliggjort ved henholdsvis rød/grønn boks.

Fordeler ved innholdet: Nettstedet inneholder hele 8000 forskjellige oppgaver noe som gir stor variasjon. Det er aldri like oppgavesett da oppgavene blir trukket tilfeldig fra basen. Det er lett for læreren å få oversikt over hva elevene har gjort fordi han/hun har mulighet til å ta ut en rapport på hva elevene har klart/ikke klart.

Når elevene har avgitt svar på en oppgave kan de ikke endre svaret i ettertid. Dette er positivt fordi man ikke kan oppnå full poengscore ved å prøve flere ganger. Rett svar gir 3 poeng. Klarer man rett svar på andre forsøk gir dette 2 poeng og man får 1 poeng for å forsøke. Dette betyr at man kun får full poengsum ved å svare riktig første gang. Dette kan bidra til at elevene gjør sitt beste på første forsøk, og ikke bare trykker tilfeldig.

 

Ulemper ved innholdet: En av ulempene er at man, som lærer, burde hatt mulighet til å gjennomgå de konkrete feilene elevene har gjort etter at eleven er ferdig med et oppgavesett. Dette kan øke elevens motivasjon og føre til økt grad av læring. Det kan også forekomme feil i oppgavene. Vi fant et eksempel på dette ved at en av oppgavene hadde to riktige svar, men kun ett av dem ga poeng.

 

Dette er negativt fordi elevene må tenke likt som programmet for å få riktig svar og vil bli straffet for å ha andre løsningsforslag. Vi vil også peke på ulemper under emnet ”måling”. Her er mange av objektene avbildet med tilhørende spørsmål om objektets lengde. Dette kan være vanskelig å svare på da det ikke er lett å se objektets virkelige lengde. Det er også avbildet flere objekter som kan ha ulik størrelse i virkeligheten. Eksempel på dette er kniv, lommelykt, snowboard og skjerf. På bildet under er det et par alternativer som kan ha forskjellige lengder.

 

 

Designets fordeler: Ved stasjonsarbeid et det lett for neste elev som skal løse oppgaver på den samme PCen å gå tilbake til forsiden ved å trykke på ikonet nederst i venstre hjørne. Som nevnt er stor skrift og gode visuelle konkreter stimulerende og den oversiktelige menyen gjør det lett for elevene å komme i gang med det de skal. Elevene blir aktive i arbeidsprosessen, da de må endre på objekter i skjermbildet, samt skrive for å komme frem til rett svar.

 

Designets ulemper: Et av designets ulemper er at dersom man svarer feil på en oppgave, kommer det en boks opp med ”galt svar”. Når man skal prøve å rette på svaret går ikke denne boksen automatisk ned, noe som kan gjøre det vanskelig å gjøre oppgaven da denne i noen tilfeller kan dekke til svaralternativene.

 

En annen ulempe er at det brukes matematiske fagbegrep som subtraksjon, multiplikasjon, addisjon og divisjon i menyen. Dette kan virke forvirrende på elever som ennå ikke har lært disse termene. I en større klasse bør man også bruke headset for å minske støy fra fortelleren.  

 

Hvordan nettstedet kan brukes opp mot elever: Nettstedet kan brukes som selvgående stasjon under stasjonsarbeid, som lekser(forutsatt at alle har internett), repetisjonsarbeid og for å sammenligne rapporter så man kan vise mulig forbedring.

 

Hvordan nettstedet kan brukes for/av lærere: Lærere kan bruke det som en måte å få variasjon i undervisingen på og som en visuell forsterker. Bruk av nettstedet er også en måte for lærere å oppfylle bruken som Kunnskapsløftet krever av digitale hjelpemidler i undervisningen. Siden kan også brukes i fellesundervisning som en måte læreren visuelt kan gjennomgå oppgaver sammen med elevene(Smartboard).

 

Konklusjon: Etter arbeidet med dette nettstedet har vi fått et positivt inntrykk av Max Fri. Det virker som et godt nettsted for elever i 1. – 4. trinn, og er et nyttig hjelpemiddel for matematikklæreren. Til tross for noen små svakheter vil vi anbefale nettstedet. Flere av oss har brukt nettstedet i praksis, under stasjonsarbeid, og har gode erfaringer med dette nettstedet.


    Post a comment

    Your Name or E-mail ID (mandatory)

     

    Note: Your comment will be published after approval of the owner.




     RSS of this page