Home / gyldendal - salaby

gyldendal - salaby


Vurdering av nettstedet www.gyldendal.no/salaby

 

 




Nettstedet presenterer seg allerede på startsiden, hvor det står at Salaby er en nettbasert læringsressurs i alle fag fra 1.- 4. trinn. De har deretter delt 1. og 2. trinn sammen og 3. og 4. sammen. I tillegg har de en del for skolestartere, men som ikke er organisert etter fag. De kaller trinn 1 og 2 sin side skoleveien, og 3. og 4. trinn sin side byparken. Skolestarternes side kalles for Sirkus.

 

Det er derfor veldig klart hvor brukerne skal gå, altså etter hvilken trinn de hører til (vel å merke etter å ha valgt målform). Det står klart under navn og bilde hvilket trinn akkurat denne linken fører til. Etter å ha valgt trinn kan man velge fag (gjelder ikke Sirkus, her er oppgavene tverrfaglige). Deretter organiseres oppgavene etter matematiske tema. Det er varierende grad av audiostøtte til det grafiske og tekstlige innholdet i sidene (siden er under utvikling og det kommer sikkert audiostøtte til mer av innholdet etterhvert).

Navigering

Målgruppe

Nettstedet er først og fremst tilpasset elever, men lærerressurser er under utvikling og skal bli tilbudt som abonnementstjeneste i løpet av inneværende skoleår. Der er det meningen at det skal tilbys:

  • Oppgaveforslag til kompetansemålene
  • Tematisk oversikt over innholdet på Salaby matematikk 1-2 og 3-4
  • Veiledning og oversikt over nettstedets innhold i matematikk.

Det er også planlagt at oppgavene skal kunne tilbys gjennom læringsplattformer som enkeltoppgaver eller filmer. Dette gjør at elevene slipper å forholde seg til det store nettstedet, men kan få en og en oppgave gjennom en kjent plattform. Det gjør det også lettere for læreren å planlegge progresjon og ”slippe løs” elevene ved datamaskinen. Da vet man at det er lett for eleven å finne den aktuelle oppgaven, og mindre sjanse for at eleven roter seg bort på et nettsted og holder på med helt andre ting enn det læreren forutsetter.

At siden er tilpasset elever kommer til uttrykk gjennom det enkle og oversiktlige grensesnittet, figurene, den store skriften, animasjonene og talen som følger med mange oppgaver og sider. Siden er også organisert først etter alderstrinn, så fag, så tema.

Inngangsterskel: Hvor lett er det å komme i gang?

Skolestart- Sirkuset:

 Denne siden er lett å komme i gang på. Temaet er sirkus og du møter oppgaver som f.eks går ut på gi en gruppe seler riktig antall fisk eller sortere dyr etter størrelse. Du møter en sirkusdirektør, Salami, som introduserer hver oppgave.  Når du har kommet inn på selve oppgaven vil en stemme forklare deg hva du skal gjøre.  Det er enkelt å forstå hva oppgaven går ut på, og det er lett å gjennomføre den. Derimot er ikke all av sidenavigeringen støttet med stemmefølge, og det kan være vanskelig å finne fram til rett oppgave. Ikke alle barn kan lese før de starter på skolen, og bildene i temaoversikten forteller ikke spesielt godt hva oppgavene går ut på.

1-2   Skoleveien

Her er det meningen at elevene skal få auditiv støtte til navigering og forklaring av oppgavene, men ikke alt er på plass ennå.

 

3-4  Byparken

 

På denne siden har noen av oppgavene en kort tekstforklaring slik at det er lett å forstå hva oppgaven går ut på. Denne siden er beregnet for litt eldre barn som kanskje lettere kan prøve seg frem til å forstå de oppgavene som mangler forklaring, men de kunne med fordel likevel forklart oppgavene bedre. Her ser det ikke ut som om det er planlagt for auditiv støtte.

De ulike emnene

på at elevene skal trekke en linje fra tall mellom 0 og 100 ned på rett sted på tallinja. I følge kunnskapsløftet er hovedområdene i matematikk for 1.-4. trinn: tall, geometri, måling og statistikk.  Både ”skoleveien” og ”byparken” har mange oppgaver innenfor disse områdene.

Tall:

Mål 1.-2. trinn: å kunne telle til 100, bruke tallinja til beregninger og tallstørrelser. Flere av oppgavene i ”skoleveien” går spesifikk

Mål 3.-4. trinn: Å kunne løse enkle brøker og uttrykke tallstørrelser. I ”byparken” finnes flere ulike typer brøkoppgaver. En variant går ut på at elevene må tell baller med ulike farger og skrive svaret som brøk.

 

Geometri:

 Mål 1.-2. trinn: Å kunne kjenne igjen o bruke speilsymmetri i praktiske situasjoner. I ”Skoleveien” finnes en oppgave som heter symmetri, hvor elevene skal lage et maken tegning av et på forhånd halvferdig fargelagt hus. Her er f. eks gardinene oransje og kantene på vinduet blått.

Mål 3.-4.trinn: Å kunne kjenne igjen speilsymmetri og parallellforskyvning i konkrete situasjoner. I ”byparken” er det innenfor dette temaet 3 oppgaver; å avgjøre om vinkelen er spiss, stump eller rett, avgjøre om figuren er forskjøvet, speilet eller rotert. Den siste oppgaven går i å sette rett navn på geometriske figurer.

Måling:

 Mål 1.-2. trinn: Å kunne enkle klokkeslett. Oppgaven går på at elevene skal sette riktig klokkeslett på rett klokke.

Mål 3.-4. trinn: Å kunne løse praktiske oppgaver som gjelder kjøp og salg. I ”byparken” har elevene to valgmuligheter innefor temaet. I den ene oppgaven er det bilde av en gitt sum norske penger hvor elevene skal skrive verdien med tall. I den andre oppgaven er det omvendt. Her står verdien i tall, og elevene skal bruke sedler og mynter for å komme til rett sum.

Statistikk:

Mål 1.-2. trinn: å kunne sortere og notere enkle data med tellestreker. I ”skoleveien” er der flere oppgaver hvor eleven teller antall romvesner i ufoer og skal setterett antall tellestreker til.

Mål 3.-4. trinn: Å kunne samle og notere data med tabeller og søylediagram og å kommentere illustrasjoner.  I ”byparken” har elevene 3 valg, hvor den ene er å lese av data i en tekst og svare på enkle spørsmål ut fra hva som står i tabellen.

 

Vanskegrad

Oppgavene i ”Sirkuset” og ”På Skoleveien” er beregnet for elever til og med 2. Trinn. Her er det lyd til oppgavene, slik at elevene har et auditivt hjelpemiddel å støtte seg til om de ikke forstår hvordan de skal løse oppgavene. På den måten kan selv de svakeste elevene klare matteoppgaver de kanskje ellers ikke hadde fått til.

Hvis en ser på de konkrete matematiske utfordringene, ligger oppgavene på et nivå som de fleste ville kunne beherske. De som presterer høyt i matematikk og som trenger ekstra utfordringer vil ikke ha så mye å velge i på sitt trinns side. Sidene vil kunne fungere bra som repetisjon av et tema elevene har gått igjennom tidligere, eller som en variasjon i undervisningen av et tema.

Når vi kommer til ”Byparken” har stemmen blitt borte, og oppgavene er tydelig definerte i forskjellige emner innenfor matematikkfaget. Vanskegraden har dermed økt, men dersom elevene fortsatt har behov for hjelp med å løse oppgavene, kan de klikke på et spørsmålstegn øverst i venstre hjørnet. Dessverre er det ikke alle oppavene som fungerer med stemme til, noe vi håper forbedrer seg.

Den største forskjellen ved Byparken og Skoleveien er at det er flere oppgaver å velge mellom innenfor Byparken, slik at elevene kan velge det nivået som passer dem selv. Oppgavene på dette nettstedet er lagt opp til at elevene skal kunne sitte å arbeide selvstendig uten altfor mye veiledning, da både lyd og skrift er ment som støtte.

 

Filosofi

Variasjon i uttrykk synes å være rikfoldig på sidene. Det tilbys flash-animasjoner ledsaget av lyd, og mange oppgaver viser både tekst og spiller av tale når man beveger pekeren over objekter. Man kan si at dette stimulerer til utforsking av oppgavene – sikter vi altså her mot kognitive og konstruktivistiske læringssyn? Det kan kanskje tenkes, men siden tilbyr også en del oppgaver som bærer preg av drilling, og oppgavene tilbyr ingen vettug respons ved et svar som ikke er riktig. Man får forklart mange av oppgavene på forhånd, spesielt de oppgavene som sorterer under den tverrfaglige fanen ”Sirkus”, rettet mot skolestarterne. Men ingen hint underveis hvis man svarer feil. Heller ingen respons som varierer i forhold til hva slags feil man gjør. Derimot vanker det hyggelige ”plong” ved hvert riktige svar og til og med applaus og ros ved fullført oppgaverekke i noen tilfeller. Det ser altså ut som at nettstedet ikke er renskåret tilhenger av én læringsteori. Hovedvekten ser ut på å være på et konstruktivistisk læringssyn, med behaviouristiske trekk, slik som undervisningen ofte framstår i skolen. ”Multiplikasjon skal forstås, men gangetabellen skal også pugges.”

Her følger noen eksempel på typer oppgaver som finnes på siden.


Parker bilen

Partall og Oddetall

Oppgavene kan settes opp i lærerens ønskede rekkefølge, men det ligger en implisitt progresjon i organiseringen av oppgavene og oppgavetypene. I oppgavene som hører til trinn 1-2 stopper man ved tallene 1-20 i både addisjon og subtrasjon. Første møte med subtraksjon og addisjon i oppgavene som er ment for trinn 3-4 inneholder mente og låning med firesifrede tall. Det finnes ikke utforskende oppgaver i gapet som skiller disse oppgavetypene. Dette skiller siden fra andre sider, som for eksempel MULTI. Oppgavene er veldig varierte, men er likevel på formen av spørsmål med svar som er enten rett eller galt. Vi synes også at det visuelle og interaktive kunne vært ennå mer utnyttet for å konstruere kunnskap. For eksempel en typisk vekt/balanse oppgave med tall på hver side av en vekt. Her kunne det visuelle gitt en konkret tilbakemelding som ikke bare går på rett/galt, men gir noe mer presis tilbakemelding. Dette kunne vært ved at vektskålene vises som mer eller mindre i balanse ettersom eleven endrer tallene på hver side av vekten. Man kunne brukt denne typen oppgaver både med reknesymboler og uten, og byttet på hvilken posisjon i reknestykket den ukjente har.

Fordeler og ulemper ved nettstedet:

Fordeler:

  • Nettstedet har varierte og morsomme oppgaver og dekker store deler av pensum til og med 4. trinn.
  • Nettstedet er delt i tre nivåer; skolestart, 1-2 trinn og 3-4 trinn. Dette gjør det lett for brukerne å finne oppgaver som passe til sitt nivå, og det blir mer oversiktelig.
  • Mange av temaene inneholder flere oppgaver. Dette gjør at det er større sjanse for at alle brukere finner noe de liker, og det kan være med på å belyse at matematikken kan brukes på flere måter.
  • Nettstedet fokurer på å gi mye ros når man greier en oppgave, noe som gir en mestringsfølelse.  Hvis man ikke svarer/gjør rett får man prøve videre helt til man kommer frem til rett svar. Dette gjør at man ikke er så redd for å gjøre feil.
  • Designet har mange farger og figurer som kan virke ekstra motiverende og engasjerende for barn.

Ulemper:

  • Nettstedet virker noe uferdig da noen av oppgavesidene henger seg opp eller mangler knapper som gjør at man kommer seg videre/tilbake. Det er også kun på noen fagkategorier ”stemmen” forteller hva oppgaven heter når man holder musepekeren over temaet.
  • Bortsett fra det første nivået, skolestart – sirkuset, henger ikke oppgavene helt sammen med temaet på nivået. F.eks heter det andre nivået 1-2 – skoleveien, mens oppgavene inneholder ufo, marsmenn, dyr osv.
  • Noen kan kanskje bli litt skuffet på noen av oppgavene, da de har spennede navn, men kanskje ikke er like spennede å gjennomføre.
  • Mye farger og figurer kan ta fokus bort fra oppgavene.
  • Det kan bli litt mye lydstøtte på enkelte steder.
  • Vi savner noen flere spillbaserte oppgaver da dette fenger mange elever.

 

Hvordan kan nettstedet brukes for/opp mot elever og av/for lærere?

Det finnes flere ulike oppgaver til hvert tema, og elevene kan fint gå inn å gjøre disse oppgavene. Dette bør likevel planlegges og læreren bør gå igjennom oppgavene selv før han bruker det i en time. Vi ser for oss at skal dette bli effektiv undervisning, må elevene få beskjed helt konkret hvilke oppgaver de skal gjøre. Det vil også variere hvor mye elevene kan om data, og noen må kanskje ha hjelp til å komme seg helt inn til hvor oppgavene starter. Vi tror også at dette er fine ekstra oppgaver til hjemmearbeid. Foreldre kan fint klare å hjelpe barna sine med å komme fram til disse oppgavene.

Vi ser for oss dette som en fin avveksling fra andre oppgaver i matematikk, og en fin måte for å få øve seg i forskjellige temaer i matematikk. Vi tror nettstedet bør fungere som tilleggs materiale i skolen, for det stilles mange krav, som at det er datamaskiner til alle, og at alle kan bruke datamaskin.

 


    Post a comment

    Your Name or E-mail ID (mandatory)

     

    Note: Your comment will be published after approval of the owner.




     RSS of this page