Home / lokus123

lokus123


Innledning og avgrensning

Jeg har valgt å analysere ”Matemagisk” som er en øveside i matematikk som finnes på Aschehoug sin nettside www.lokus123.no

Lokus123 er en samleside for flere fag. Du finner både norsk, samfunnsfag, naturfag, matematikk og en tegneserieskaper her inne. I matematikk er det to sider å velge mellom, enten den som har samme navn som læreboka i matematikk fra Aschehoug, Abakus eller matemagisk. Matemagisk er ei øveside der elevene arbeider med matematikk gjennom spill. Lokus123 er et nettsted som brukes en del på den skolen der jeg jobber og jeg har gjennom det blitt kjent med det og derfor valgt å gjøre en analyse av matemagisk.

Når du kommer til forsiden på nettstedet må du først velge side etter klassetrinn, da får du tre valg; 1 -4, 5-7 og 8 -10. Altså er det ikke delt inn i sider for hvert eneste klassetrinn men for småskolen, mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Matemagisk finner du på små- og mellomtrinnet. Jeg har vagt å gjøre min analyse med utgangspunkt i mellomtrinnet siden det er det jeg har mest kjennskap til gjennom praksis.

Siden er ment som et supplement til undervisningen. Nettstedet er først og fremst rettet mot elever, men har også generell informasjon både til lærere og foresatte. Informasjonen for lærer og foresatte finner du på forsiden www.lokus123.no mens det på samme sted som du velger ”matemagisk” finnes et ”om nettstedet” som sier noe om hensikten med siden og forklarer hvilke ferdigheter elevene kan øves i. Om du som lærer har bruker og passord kan du logge deg inn og finne en lærerressurs der det ligger oppdaterte opplegg til bruk i undervisning blant annet. Dette er ikke linket direkte med ”Matemagisk”, men med læreverket ”Abakus”. Det nevnes også på siden for lærere at nettstedet kan være fint å bruke i klassesammenheng om man har smartboard i klasserommet. Jeg vil si at det nok kanskje ikke gjelder for hele innholdet, men noen av oppgavene kan være fine å ta felles. Og selvfølgelig kan det være nyttig å ta en gjennomgang av oppgavene før man setter i gang med arbeidet for å avklare hva som er målet ved å jobbe med de ulike spillene.

Når du så har valgt ditt aktuelle klassetrinn kommer du inn på en side hvor du får flere valg i forhold til ulike spill å arbeide med.

Spillene

De ulike spillene er ”målemesteren”, ”Tallinjespillet”, ”Tallknuseren”, ”Magisk kvadrat” og ”Gulljakten”. På denne sida er det ingen forklaring på hva de ulike spillene handler om bortsett fra navnet på spillet. Det vil si at om elevene ikke har lest ”om nettstedet” på forhånd vet de ikke hvilke tema de møter på før de velger et spill og klikker seg inn på det. De ulike temaene kommer ikke klart fram i introduksjonen av spillet heller så elevene må enten bli fortalt hva de skal gå inn på om dette skal brukes til noe spesielt i undervisningssammenheng eller de må prøve seg fram om det skal øve på egenhånd. Alle spillene har en positiv forsterker om du svarer riktig, enten det er en jublende jente, en medalje eller et diplom - som du til og med kan skrive ut.

Når du så klikker deg inn på de ulike spillene ser du at de dekker et stort felt og at det finnes mange ulike oppgaver bak hvert tema, her er det noe å trene på for de aller fleste. Nettstedet består av oppgaver som går på drilling av de fire regneartene, mengdetrening på blant annet måling, brøk, desimaltall og prosent, hoderegning og ”grubliser”. Selv om siden har ganske variert innhold vil jeg ikke si at det er en side som i stor grad fører til ny læring, til det er det alt for lite instruksjoner og tilbakemeldingen på oppgaver med feil svar er mangelfull.

Alle sidene du kommer inn på gjennom nettstedet har valg på nivå, fra 1 til 3. Det er altså ikke satt opp etter klassetrinn her heller, noe som er positivt i den forstand at det er noe her for alle uansett hvilket klassetrinn de tilhører. Denne siden er fin å bruke i forhold til enkel tilpassing av opplegg ut fra nivå hos elevene.

”Tallinjespillet”. På denne siden får du mange valg når du kommer inn. Du velger først tema, så vanskelighetsgrad. Det vil si at du trenger ikke være på samme nivå på alle oppgavene men velger fra oppgave til oppgave.

På dette spillet kommer det opp en hjelperute på alle oppgaver. For eksempel på” Brøk” der poenget er å plassere brøkene fra størst til minst på ei tallinje ved å dra dem til riktig sted kommer det opp ei hjelperute når du peker på hvert alternativ. Hvis den ene brøken er  er det tegnet opp et rektangel i hjelperuta som er delt i 5 og 2 deler er fargelagt. Slik er det på alle brøkene og rektangelet er like stort slik at man kan sammenligne på øyemål om man er usikker. På ”Prosent, brøk og desimaltall” er oppgaven den samme, plassere fra størst til minst. Her kommer det i hjelperuta opp et rutenett på 10*10 der antall ruter prosent, brøk eller desimaltall tilsvarer. Dette spillet er et fint på den måten at det ikke er et spill som fokuserer på drilling av kunnskap, men gir relevante tips og hjelp underveis. Om du svarer feil første gangen får du muligheten til å svare på nytt, men da får du et poeng mindre enn om du svarer riktig på første forsøk.

”Målemesteren”. Her velger du først det tema du vil arbeide med, du kan velge mellom vekt, lengde, tid, volum, penger og areal. Alle oppgavene går ut på at du skal gjøre om fra en enhet til en annen. Du velger ikke nivå i dette spillet, og her er det ingen hjelperuter. Vanskegraden stiger noe fra spørsmål til spørsmål. Her har du ikke sjansen til å gjøre om svaret om du gjør en feil, men det riktige svaret kommer fram og også det du svarte slik at du skal kunne se hva du har gjort feil eller ved hjelp av differansen mellom riktig og feil svar skjønne hvorfor det ikke ble riktig. Spillet er lagt opp som en slags fotballkamp, får du alt riktig går ballen rett i mål etter endt spill bommer du på et par spørsmål går ballen nesten helt i mål. Etterpå kommer det opp en tabell som sier noe om hvordan du ligger an etter ”første runde”, for eksempel at ”etter endt førsterunde har du 7 riktige og 1 feil”. Du kan velge å skrive ut denne tabellen om du vil. Også her kommer det opp hva du har svart og hva det riktige svaret var om du har gjort feil på noen oppgaver. Dette spillet fokuserer på mengdetrening av kunnskap om måling og omgjøring fra en enhet til en annen. 

”Tallknuseren” er et spill som fokuserer på drilling av de fire regneartene. Her velger du regneart, nivå og skriver inn navnet ditt før du begynner spillet. Selvet spiller er laget som en maskin hvor du ved å svare riktig fyller opp en beholder med tallserum og svarer du feil minker det i beholderen.

Gnuen som står til høyre i bildet viser tydelig om du har svart feil eller riktig ved å stange svaret inn når det er riktig eller sparke med forbeina om du svarer feil. Når du har fylt opp beholderen for tallserum er spillet over og du kan velge å avslutte eller fortsette. Avslutter du kommer du til en side der det er laget et diplom med ditt navn på som kan skrives ut.

I ”Magisk kvadrat” kommer du inn i ei grotte og her velger du også nivå før du begynner. Oppi ei gryte over et bål er det 3*3 ruter med tall. Oppgaven din er å få summen på alle rekkene til å bli 15, vannrett, loddrett og diagonalt. Det er ingen hint eller hjelperuter i dette spillet heller, men om du velger nivå 1 er noen av rutene låst til det stedet de skal være, noen færre er låst i nivå 2 mens i nivå 3 er ingen låst. Denne oppgaven er mer en grubleoppgave og oppfordrer eleven til å tenke strategisk i forhold til flytting av tallene samtidig som eleven også må bruke hoderegning for å se muligheter. Summene på rekkene endrer seg etter hvert som du flytter på tallene, slik sett kan en jo også prøve seg fram men det vil ta lang tid å få det til å gå opp om en bare flytter de rundt helt tilfeldig. Trollmannen uttrykker stor glede når du greier å løse oppgaven. Dette spillet har lyd, den kan nok virke noe stressende om du blir sittende lenge, men du kan velge å slå den av.

”Gulljakten” er et spill der du jakter på gullmedaljer. Her begynner du med å velge nivå og så kommer det opp 3*3 ruter med svar på oppgaver og oppgavene kommer en og en. Du svarer ved å velge riktig svar i kvadratet og etter hvert som du svarer riktig kommer det et bilde til syne bak tallene. Oppgavene er sammensatt fra alle de fire regneartene og det er ingen regel på hvilke som dukker opp, det eneste vi vet er at de varierer i vaskelighetsgrad etter hvilket nivå du velger. Spillet har fem omganger og for hver runde får du enten gull-, sølv-, eller bronsemedalje. Til slutt får du en samla vurdering av de fem rundene. Dette er også en mengdetrening/drill i de fire regneartene, presentert på en annen måte enn i tallknuseren.

Layout og navigering

Den første sida du kommer til i ”Matemagisk”, etter at du har valgt klassetrinn er en fargerik og innbydende side. Illustrasjonene på sida viser tilbake til tittelen på nettstedet og jeg ser for meg at vi er kommet inn på kontoret til trollmannen som sitter i stolen. Dette er en forside som jeg tror virker fristende for elevene, den innbyr til å prøve seg fram i de ulike spillene som også har navn som viser tilbake til navnet på nettstedet. Det er brukt mye farger gjennom hele spillet og det er ulike figurer som følger deg i de ulike spillene, alle illustrasjoner og farger er veldig barnlige og jeg tenker at det vil være med å engasjere elevene sammen med måten spillene er bygd opp på. All skrift er relativt stor og enkel å lese. På inngangssiden er vi på et rotet rom der det kunne vært vanskelig å finne spillene, men det er løst ved at det som er spill beveger seg slik at man skiller mellom dem og de andre rekvisittene i rommet. Alle spillene er også skrevet i rødt i motsetning til annen skrift i rommet. På de ulike spillene er det også oversiktlig tekst, og i de spillene der man kan bli usikker på hva man skal gjøre for å komme i gang er det en knapp øverst i venstre hjørne som er merket med spørretegn hvor man får en kort forklaring på hva man skal gjøre. For å komme tilbake til startsiden finnes det en knapp med en M i, den finner du på slutten og starten av alle spill slik at du kan gå tilbake om du enten angrer valg av spill eller er ferdig.

Stort sett vil jeg si at designet på sida er godt og funksjonelt, det er lett å få med seg hva man skal gjøre i de ulike spillene og farger og illustrasjoner bygger opp under spillene. Noen vil kanskje kunne bli forstyrret av figurene på sidene og hvordan de reagerer på det du gjør, men det er nok ikke flesteparten av elevene. Generelt vil jeg si at nettstedet henvender seg på en god måte til brukeren, en måte som er lett for eleven å lese og forstå.

Det er lyd på to av spillene, men man er ikke avhengig av å ha lyden på for å kunne gjennomføre spillet. Dermed kan alle oppgavene fint brukes i for eksempel et klasserom uten at man forstyrrer dem rundt seg.

Innholdet

Det er som tidligere nevnt et variert innhold på nettstedet, og det er nok noe her som vil kunne fenge de fleste. Og noe som de aller fleste vil trenge å øve seg på. Det er også en side som godt kan brukes til samarbeid i mindre grupper, der elevene støtter hverandre. Siden de kan velge vanskelighetsgrad selv er det nok lurt om elevene er delt inn i grupper slik at de er på noen lunde likt nivå, slik kan man tilpasse undervisninga etter nivå på elevene.  

Det er en stor fordel for dette nettstedet at det dekker så mange tema og emner, og også at spillene er så pass varierte som de er. Noen av spillene retter seg direkte mot drill og mengdetrening mens andre fordrer til mer tenking og andre igjen gir god hjelp gjennom å presentere en annen måte å se oppgaven på i en hjelperute. De fleste oppgavene er godt forklart, men noen kunne nok vært klarere og det vil nok være behov for noe forklaring fra lærer. Innholdsmessig vil jeg si at dette er et godt nettsted, nettopp fordi det er så variert. Belønningene man får er også variert fra spill til spill, for alle vil nok kanskje ikke denne måten å belønnes på ha noe for seg. Men det at man på noen av spillene kan skrive ut resultater i form av diplom er det nok mange som vil sette pris på og jobbe for å få til.

Skaperne av nettstedet sier at dette er ment som et supplement til undervisninga, og bruksmåtene er nok godt rettet inn mot det. Jeg vil si at dette nettstedet vil kunne brukes som avveksling i mengdetreningen for alle elever, enten i grupper eller individuelt. De vil også fint kunne brukes som lekser i samme forbindelse, som en stasjon i stasjonsarbeid i klasserommet eller som motivasjon for elever som ikke greier å finne den gjennom å arbeide med bok.

Alle oppgavene er jo utformet som spill, og som nevnt ved ”magisk kvadrat” kan man i denne oppgaven løse den kun ved å gjøre tilfeldige flyttinger av tallene. Dette gjelder også for noen av de andre spillene, man kan bli fristet av til å tippe for å finne riktig svar siden det er lagt opp som spill. For de aller fleste vil nok dette heller fungere som motivasjon, men det finnes jo elever som i slike situasjoner blir mer opptatt av å spille det samme nivået som kompisen og dermed gjetter seg gjennom og får lite utbytte av spillet. Ellers blir det gitt veiledning underveis i noen av spillene der man gjør feil, enten ved at man får en sjanse til eller at begge svarene kommer fram. Det vil føre til at elevene skjønner hva de har gjort og at de forhåpentligvis får læringsutbytte av det.

Det er vanskelig å finne et gjennomgående læringssyn i nettstedet, siden spillene og oppgavene er så varierte. Men nettstedet selv sier jo at det er et supplement til undervisning og er å oppfatte som ei ”øveside”. Slik øving uten forklaring kan jo linkes mot et behavioristisk læringssyn, men jeg vil ikke si at det er gjennomgående for nettstedet. Gjennom veiledning fra lærer tror jeg at alle de ulike spillene vil kunne føre til læring på ulike måter, noen mer enn andre. Oppgaven ”Tallinjespillet”, er svært forskjellig fra for eksempel ”Tallknuseren”. Og i ”tallinjespillet” vil vi kunne spore tanker om åpning av oppgaver ved at det blir forklart og visualisert på en annen måte enn den gitte oppgaven i hjelperuta som dukker opp.

Som tidligere nevnt vil dette nettstedet også egne seg godt til tilpassing av opplæring og undervisning ved at man styrer elevene inn på de nivåene en mener de kan ha utbytte av, uten at de selv tror de jobber med et klassetrinn under sitt eget for eksempel. Dette fordi det er delt i større bolker og at flere trinn er samlet i et nettsted. Dette vil være en god motivasjon for elevene. 

 

Avslutning

Gjennom min analyse av dette nettstedet har jeg forsøkt å se på fordeler og ulemper med det, hvilke bruksområder det har og hvilke muligheter man har ved å bruke det.

Jeg har funnet et nettsted som godt kan anbefales til bruk i skolen, både i undervisningssammenheng som et treningssted og hjemme som en variasjon til de leksene som vanligvis gis i bøkene. Et morsomt og fint nettsted som jeg tror de fleste elever vil ha glede av å arbeide med. Det vil kunne skape et positivt syn på matematikk ved at elevene ser at læring av matematikk kan foregå gjennom spill. Alt i alt sitter jeg igjen med et godt inntrykk av ”Matemagisk”, og andre som har brukt det deler mitt syn på det. De har også positive opplevelser med bruk i undervisning som alternativ til annen mengdetrening.

 


    Post a comment

    Your Name or E-mail ID (mandatory)

     

    Note: Your comment will be published after approval of the owner.




     RSS of this page