Home / salaby

salaby


Gruppeoppgave skrevet av Martin Øiangen, Trond Klokset, Marte Helland og Håkon Hjelle.

 

En vurdering av nettstedet Salaby

 

Innledning

I denne oppgaven fikk vi i oppgave og utforske, analysere og vurdere et nettsted for matematikk. Vi valgte å ta for oss nettstedet Salaby. Salaby er et nettsted utviklet av Gyldendal Norske Forlag. Den inneholder læremidler i norsk, matematikk, engelsk, musikk, kunst og håndverk, RLE, kroppsøving, mat og helse og natur- og samfunnsfag for 1-4. trinn. Salaby er enda ikke ferdigstilt, men skal være helt ferdig i januar 2010. Vi valgte Salaby fordi enkelte av oss hadde brukt det i praksis, og var svært fornøyd med det. Utforskningen, analysen og vurderingen vil bli konsentrert rundt første og andre trinn, siden vi skal ut i praksis på et av disse trinnene.

 

Avgrensing

På nettstedet Sagaby blir elevene/barna dratt inn i en fargerik og morsom verden presentert av personene som bor i Salaby. Disse personene er med på å virkeliggjøre opplevelsen og læringen for barna. Nettstedet er også rettet mot foreldre og lærere. Foreldrene kan sammen med barna sine gå inn på nettstedet og gjøre oppgaver. Siden er så oversiktelig at de fleste foreldre og barn klarer å finne fram, og forstå hva de skal gjøre. Det er også positivt at de fleste temaene har interaktiv tale. Siden inneholder også en lærerside som alle kan gå inn på. Her kan for eksempel foreldrene finne ekstramateriell og forslag til hvordan den kan brukes i undervisningen. Dette er selvsagt også til god hjelp for læreren.

 

Læreren kan gi lekser fra Salaby, eller gi eleven i oppgave å vise mor eller far hvordan siden fungerer. Siden det er forskjellige temaer og velge mellom kan læreren også gi ulike lekser til elevene, avhengig av ferdighetsnivået til hver enkelt elev. I kunnskapsløftet(2006), under grunnleggende ferdigheter står det at eleven skal kunne bruke digitale verktøy. I timene kan læreren bruke Salaby som en egen stasjon i stasjonsarbeid. Her kan også læreren opprette ulike elevgrupper som tildeles ulikt stoff, som en tilpasning til den enkelte elev/gruppe. Siden fungerer også meget godt som introduksjon til nye temaer i matematikk. Læreren kan også bruke siden til å spille av animasjoner og filmer slik at eleven får et mer visuelt inntrykk. Animasjonene og filmene er laget slik at de kan stoppes underveis, noe som gjør at læreren kan peke ut elementer slik at det blir skapt en samtale mellom lærer og elever. Hvis man har smartboard på skolen, kan kombinasjonene smartboard og Salaby bidra til en bredere forståelse for matematikk, ved at mange elever lærer bedre visuelt, samt at det er en annen læringsmetode enn vanlige skolebøker.

 

Emner

Salaby tar for seg matematikk fra første klasse til fjerde klasse. Det er delt opp i to ulike valg. Første og andre trinn, og tredje og fjerde trinn. Vi har som nevnt tidligere i oppgaven valgt å ta for oss første og andre trinn. Salaby dekker mange matematiske temaer som blant annet geometri, addisjon, subtraksjon og symmetri. I geometri vil man kunne finne ulike geometriske figurer, og inne addisjon og subtraksjon er det tallene fra 1 til tjue som gjelder. Et eksempel på en oppgave er: 1+13=. Dette fremstilles visuelt der eleven ser for eksempel en bil på den ene siden, og tretten biler på den andre siden, og får spørsmålet om hvor mange biler det er til sammen. I symmetridelen kan en oppgave være for eksempel et bilde av et hus som er delt i to. Her er den ene delen farget i ulike farger. Eleven får i oppgave å farge den andre delen i samme farge. Salaby tar også for seg tall opp til hundre. Her blir det brukt tallinje og rutenett som er fargelagt. Eleven får i oppgave å telle hvor stor del som er fargelagt, for så å skrive inn svaret.

 

 Eleven vil også kunne få både en indre og ytre motivasjon, og muligens en mestringsfølelse når det bruker denne siden. Salaby gir en ”belønning” hver gang eleven svaret rett(belønningen er visuell, enten et smilefjes eller en pokal). En av oss i praksisgruppen brukte denne siden i praksis og observerte begge typer av motivasjon. De fleste elevene viste stor interesse for Salaby, og viste stor glede når de fikk til den oppgaven de holdt på med. De fikk spørsmål om hvorfor de syntes de var så gøy. Da fikk vi til svar at det var så moro å lære nye ting. Et fåtall av de andre elevene tenkte ikke over hva det gjorde, og bare tykket til de fikk rett svar. Da vi spurte de om hvorfor de ikke tok seg tid til å lese og få til oppgavene, sa de at det var bare å trykke til du fikk rett svar. Når de gjorde det nok ganger fikk de pokalen, men da hadde de gjerne prøvd alle andre alternativer først.

 

Designets fordeler og ulemper

Salaby har en fin og lett design. Det er brukt mange sterke farger som er med på å gjøre siden mer levende og morsom, samtidig som den krever en del oppmerksomhet for å få med seg oppgaven. Bokstavene og skriften er stor og tydelig, noe som gjør det lettere for yngre elever å lese. Det veldig lite å utsette designmessig på Salaby. Dette inntrykket sitter flere av de som har brukt siden igjen med.

 

Inngangsterskel

Som de fleste nettsteder for matematikk, er Salaby en side med enkelt design. På den første siden man møter, får man tre valg; skolestart, 1-2 og 3-4. Elevene klikker selvfølgelig på det ikonet som representerer deres klasse. Skolestart er for de eldste barnehagebarna og tidlig førsteklasse. 1-2 er selvfølgelig for første og andre trinn, likedan med 3-4. Salaby er derimot ikke et renspikket nettsted for mattematikk, men et nettsted man skal lære mer om det å lese, skrive og regne. Nettstedet er under utvikling, men mattesidene er de fyldigste og best utviklede. Det er lagt opp til at elevene skal komme i gang på egenhånd. De trenger bare å trykke en gang på ikonet og deretter får man opp valg om fag. Inne på matematikksidene for 1-2. klasse er det for eksempel 18 forskjellige ikoner med spill. Spillene starter umiddelbart og laster raskt. På skjermbildene nedenfor ser man hvor enkle menyene er og vi mener at det ikke skal by på problemer for elever i tidlig skolealder å komme i gang på dette nettstedet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filosofi og tilpassa opplæring

Ettersom oppgavene har forskjellig vanskelighetsgrad, skulle det ikke være noe i veien for at elever samarbeider om en oppgave, spesielt hvis den er litt vanskelig. Det er da viktig at elevene får klare retningslinjer om hvordan samarbeidet skal foregå og at de fordeler rollene; for eksempel at en elev skriver inn svar og en hjelper til med å utforme svaret. Uansett om elevene arbeider alene eller sammen i grupper, mener vi at lærer eller en annen voksenperson bør støtte og samtale elevene under arbeidet. Dette fordi det er mange oppgaver med ”pugge-preg” og det stilles ingen krav til forklaring. På oppgavene kan man prøve seg frem til man treffer det riktige svaret. Disse oppgavene med pugging og svar med riktig/galt kan knyttes til synet på kunnskap som noe man kan overføre til eleven uten særlig aktivitet og samtale. En slik ”flaskepåfylling” forbindes ofte med behaviorismen. Utover dette finner ikke vi noe tydelig preg av et spesielt læringssyn. Vi vil likevel understreke at gjennom den rette veiledning fra lærer kan skape læring gjennom utforsking og spørsmål.

 

Tilpassa opplæring står sentralt i Kunnskapsløftet og innebærer at læreren skal gi en opplæring som passer for den enkelte og som er tilpasset dens evner og forutsetninger. Til forskjell fra en del andre nettsteder med matematikk for barneskolelever, eksempelvis http://www.gyldendal.no/multi/1-4/, hvor det er rene klasseinndelinger, er Salaby delt inn slik at det er felles oppgaver for første og andre trinn. Dette støtter nok også opp under tilpassa opplæring, en elev som går i andre klasse som må øve seg på førsteklasseoppgaver, slipper å trykke på oppgaver som ligger på trinnet under, han/hun kan heller velge den letteste av oppgavene der det er delt inn i vanskelighetsgrad. Elevene kan altså velge den vanskelighetsgraden som de kan beherske, eventuelt må ”strekke seg” litt for å nå. I tillegg kan elever i første klasse velge ”skolestart”, som har litt lettere oppgaver.

 

 

Fordeler og ulemper ved innholdet

Fordeler med innholdet på denne siden, er at det er mange forskjellige emner som er med. Disse er varierte og godt forklart. Spillene er variert og man får belønning i form av en medalje eller smilefjes hvis man svarer riktig. Dette kan være med på å styrke motivasjonen til elevene, men vi stiller spørsmål til om dette er nok motivasjon for alle elever. Det er lyd på de aller fleste spillene, men ikke alle har så god forklaring. Dette kan skape litt forvirring, men med tanke på at siden fremdeles er under utarbeiding vil vi regne med at dette vil bli bedre etter hvert. En del av elevene i første og andre klasse vil nok ha behov for dette, da noen ikke har lært seg å lese enda. En annen ulempe er at mange oppgaver bare blir forklart med lyd. Dette kan skape støyproblemer dersom nettstedet skal brukes av mange i samme rom samtidig.

 

Det er en del ulemper med innholdet. Noen av disse ulempene kommer nok av at sidene enda ikke er ferdigutviklet. På bildet under ser man at lærersidene skal inneholde veiledninger, oppgaveforslag og tematisk oversikt. Ingen av disse punktene er lagt ut på siden enda. Som tidligere nevnt er dette punkter som trolig vil komme nokså snart.

 

 

Videre har mange av oppgavene spillpreg. Dette i seg selv er vel ikke en ulempe, men på mange av oppgavene vil nok heller elevene bare prøve seg fram helt til de får rett, enn å se hva man egentlig skal gjøre. Dette kan innebære at spillene får mer preg av tidsfordriv enn tilegning av kunnskap. Et eksempel er vist nedenfor, hvor skal man dra de åtte strekene til den ufoen med åtte romvesen. Velger man feil romskip, faller strekene tilbake. Dette betyr at elevene ikke behøver å telle antall romvesen, de kan bare prøve på et romskip som inneholder et ca. antall. Blir dette feil kan de bare prøve på et annet helt til de får riktig svar. Vi mener derfor det er viktig at en lærer eller annen voksenperson er til stede sammen med eleven og spør veiledende spørsmål som ”Hvorfor ble dette feil?” og ”Hvorfor tror du dette er riktig?”. Først da vil eleven oppnå forståelse i faget. Det kunne med fordel vært flere tilleggspørsmål i spillene, som gjorde at elevene måtte tenke over hvorfor ting blir riktig og ikke. På en oppgave skulle de gi to svar, og dersom en eller begge var feil fikk ikke eleven beskjed om hvilket svar som var riktig. Dette mener vi er noe nettstedet kunne bli bedre på generelt.

 

 

 

 

Avslutning

Alt i alt mener vi at mange barn vil kunne synes det er morsomt og lærerikt å bruke dette nettstedet. Den har fint design og oppgavene er varierte og underholdende. På den måten kan siden være med på å skape et mer positivt syn på matematikk for barna. Likevel er den ikke optimal. Selv om dette kan være ting som skal endres på, må vi vurdere siden slik den er nå. Vi kan anbefale å bruke den i undervisningen, men da sammen med spørsmålsstilling fra læreren. Frem til siden er ferdigstilt i januar 2010, kan det være lurt for lærere å gjøre seg kjent med siden. Det finnes en link hvor du kan gi tilbakemeldinger og tips til ting du kunne tenke deg annerledes. Dersom læreren er godt kjent med oppbyggingen av siden og bruken av den, vil den nok ha bedre muligheter for å støtte eleven når den skal brukes i undervisning.


    Post a comment

    Your Name or E-mail ID (mandatory)

     

    Note: Your comment will be published after approval of the owner.




     RSS of this page